Cookies in a jar – en god gå-bort-present

Det är alltid trevligt att ha med sig något litet när man är bortbjuden för att visa värden/värdinnan sin uppskattning. För min del brukar det allt som oftast bli blommor, antingen en fin bukett snittblommor, eller en liten fin kruka med något arrangemang. Men ibland är det lite tråkigt att ge bort blommor, särskilt som man ibland inte är hemma hos värden/värdinnan. Då kan något annat än blommor, som kräver både vas och vatten, passa. Varför inte testa Kakor på burk, eller ”Cookies in a jar” som det heter på engelska.

Cookies in a jar

Cookies in a jar

Man tar helt enkelt en burk i glas av något slag, fyller den med torra ingredienser till kakor och skriver instruktioner och vilka ytterligare ingredienser som behövs på en lapp och fäster på burken. Enkelt och billigt att göra. De flesta ingredienser har man ofta hemma, själv behövde jag bara köpa till fyllningen och en fin glasburk.

Jag använde M&M-godis som fyllning, men man kan ta choklad, nötter, torkad frukt, kolor, eller vad man vill som fyllning. Eller kombinera lite av varje? Jag köpte en vanlig konserveringsburk i mataffärn för de tycker jag är finast, men man kan tänka sig en fin gammal syltburk eller andra överblivna glasburkar. Plastburkar går såklart också bra, men det är en fördel att välja en transparent så det fina innehållet syns. Om locken är tråkiga kan man klä in dem med fint tyg.

Fyll ingredienserna var för sig i olika lager så blir det fint. Börja med de minsta ingredienserna och fyll sedan på med de lite större och avsluta med de största. Det är för att de inte skall blanda sig. Om du lägger havregrynen i botten kommer mjöl och socker att sippra igenom och du får inte den fina lager-effekten. Man kan varva mjöl och socker i flera varv, men i min burk blev det för tunna lager så sockret syntes inte.

Kakor på burk

20 st.

2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl ljust muscovadosocker
4 dl havregryn
2 dl valfri fyllning

Att tillsätta vid bakning
150 g rumsvarmt smör
1 ägg

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Lägg i burken och tryck till med baksidan av en sked, slev el. dyl. Fyll på med muscovadosocker och platta till. Fyll på med havregryn och avsluta med fyllningen. Om det är nötter eller choklad är det bra att hacka denna först. Choklad kan man slå in i cellofan och hänga utanpå burken om man vill, eller varför inte knyta fast en liten chokladkaka?

Skriv en lapp med instruktioner om utbakning och vad som skall tillsättas, se nedan, och fäst på burken och dekorera så mycket eller litet du vill. Här har jag använt mig av vanligt presentsnöre och skrivit ut instruktionerna på vanligt skrivarpapper och rivit kanterna. Hjärtat har jag klippt ut med en vanlig pepparkaksform som mall. Eftersom det precis varit Alla hjärtans dag fick det bli valentin-kakor, men man kan ju kalla dem vad man vill.

Instruktioner

1 burk kakmix
150 gram rumsvarmt smör
1 ägg

Värm ugnen till 200 grader C. Rör ihop smör och ägg i en bunke. Tillsätt burkens innehåll och arbeta ihop till en deg.
Forma degen till 20 lika stora kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna med handen.
Grädda kakorna i 12-15 minuter och låt svalna på galler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>